Leerlingen in groep 3 zien wij vaak als grote, zelfstandige kinderen die methodisch kunnen werken. Niets is minder waar, het zijn nog steeds jonge kinderen met hun bijpassende behoeftes. Welke zijn dat? En hoe geef je hier voldoende ruimte voor als de lessen ook gegeven moeten worden? Kortom: hoe laat je de groep 3 leerling tot zijn recht komen?
-
14 april 2021 van 14:30 - 17:00 in Online voor € 99,00
Denk hierover met ons mee tijdens het minisymposium ‘En… wat doen we met groep 3?’ op woensdagmiddag 14 april 2021. Dus volg, alleen of samen met je groep 3 collega(’s), dit minisymposium en leer over het organiseren en vormgeven van betekenisvol onderwijs in groep 3.
Hoofdlezing ‘Juf, mag ik vandaag nog spelen?’
Leerlingen in groep 3 worden volgens de literatuur nog steeds gezien als jonge kinderen. Het kan zelfs zo zijn dat aan het begin van een schooljaar een leerling nog 5 jaar is. Zie het kind dus niet als een middenbouw leerling maar als een jong kind met daarbij passende behoeften. Daarover gaat de hoofdlezing met als titel ‘Juf, mag ik vandaag nog spelen?’. Bertine van den Oever kijkt met ons naar de behoeften van het jonge kind, wat het nodig heeft om tot leren te komen en wat dat betekent voor het onderwijsaanbod in groep 3.
Bertine van den Oever heeft ervaring als groepsleerkracht, Jonge kind specialist, schoolleider en bestuurder. Momenteel is zij onderwijsadviseur bij Wij-leren.
Workshops
Tijdens het minisymposium kun je kiezen uit drie workshops. Allemaal zijn ze gericht op het aansluiten op de natuurlijke behoefte van de groep 3 leerling om ze zo betekenisvol te laten leren. Een overzicht van de workshops vind je onderaan deze pagina.
Kosten en aanmelden
De kosten voor dit online minisymposium bedragen 99 euro per persoon. Aanmelden kan via onderstaand aanmeldformulier.
- Je ontvangt enkele dagen voorafgaand aan het symposium een inloglink.
- Iedere link mag maar door één persoon gebruikt worden.
- Per school hoeven er maximaal 2 personen te betalen. Eventuele meerdere personen dienen zich wel zelf aan te melden en ontvangen een eigen inloglink.
Meer informatie
Heb je vragen over dit symposium? Stel ze aan Lidia de Kreij via info@parnassys-academie.nl
Wil je meer informatie over de leerlijnen in groep 3 zoals je die in ParnasSys kunt gebruiken voor het observeren van de ontwikkeling van kinderen en het plannen van je aanbod? Klik hier.
Programma
14.30 Opening
14.45 Hoofdlezing: Bertine van den Oever
15.30 Vragen bespreken
15:45 Pauze
16.00 Workshop ronde
17.00 Afsluiting in workshop
Workshop 1: Het jonge kind in groep 3
Workshopleider: Bertine van den Oever (onderwijsadviseur bij Wij-leren)
De rijke leeromgeving in groep 1 en 2 helpt jonge kinderen in hun ontwikkeling. Hoe zet je dat door in groep 3? Hoe stem je het onderwijs van groep 3 af op het spelend leren in groep 2? Hoe doe je dat in de praktijk? Bertine van den Oever geeft je praktische tips hoe je de rijke leeromgeving van groep 2 kunt doorzetten naar groep 3 waarbij je tegelijkertijd de onderwijsdoelen haalt.
Workshop 2 – Rekenen in groep 3… het kan anders!
Workshopleider: Hetty Smit (onderwijsadviseur bij de ParnasSys Academie en Driestar onderwijsadvies)
Wil jij het in groep 3 ook meer thematisch aanpakken maar wil je niet de hele methode loslaten? Of wil jij meer ruimte voor spel in jouw rekenlessen? In deze workshop vertelt Hetty Smit je alles over hoe je het rekenonderwijs in groep 3 kunt vormgeven zoals het thematisch onderwijs van groep 2. Ze gaat in op verschillende spellen, het maken van een circuitmodel en hoe je de rekendoelen in de hoeken inzet. Daarnaast wordt besproken hoe je de rekenvaardigheden bijhoudt als je geen methodetoetsen meer afneemt. Na de workshop krijg je een uitgewerkt themaplan. Je kunt dus direct praktisch aan de slag!
Workshop 3 – Lezen in groep 3 zonder methode?
Workshopleider: Carolien van der Heiden (leerkracht groep 3 bij School met de Bijbel in Nieuw Lekkerland)
Benieuwd hoe je jouw leerlingen in groep 3 kunt leren lezen zonder methode? Groepsleerkracht Carolien van der Heiden doet het door het aanleren van globaalwoorden. Dit in combinatie met thematisch werken levert een betekenisvolle situatie op waarin kinderen kunnen leren lezen. Lijkt het jou ook mooi om te werken met een thema in groep 3 maar is de praktijk weerbarstig? Carolien neemt je mee in haar ervaringen en vertelt je hoe je thematisch kunt werken waardoor er ruimte is om zonder methode te leren lezen.
