Scholingen ParnasSys – Kindkans door SWV Zoetermeer

Binnen het Samenwerkingsverband Zoetermeer is gestart met de implementatie van Kindkans. Hiervoor is gekozen omdat dit programma op een goede manier aansluit bij ParnasSys.

Voorwaardelijk voor een goede en efficiënte werkwijze is dat leerkrachten leren om al vroegtijdig ‘mee te doen’ bij de opbouw van een dossier. Hiervoor heeft het samenwerkingsverband besloten dat alle scholen in het samenwerkingsverband een teamscholing krijgen aangeboden waar de leerkrachten geleegd wordt hoe ParnasSys te gebruiken voor een efficiënte opbouw van een dossier.

Het traject start met de interne begeleiders. Er is gekozen om alle interne begeleiders op te laten leiden door Herbert Schaap. Hij zal de interne begeleiders (in sessies van zo’n 15 personen) laten zien wat de goede werkwijze is in ParnasSys en Kindkans voor adviseren, aanvragen arrangementen en aanvragen voor TLV’s. Daarnaast zal in die sessie aandacht worden besteed aan een goede inrichting van ParnasSys. Heel concreet zal er tijdens de bijeenkomst een inrichtingsdocument worden gedeeld waar de interne begeleiders mee aan de slag zullen gaan zodat de scholen in de basis een gelijke inrichting hebben in ParnasSys. Dit gaat voornamelijk over de notities en het ontwikkelingsperspectief, maar ook andere zaken komen aan bod zoals relaties, absentieredenen e.d. Notities en het ontwikkelingsperspectief moeten op dezelfde wijze worden ingericht, wel staat het de school vrij om aanvullende zaken helemaal zelf te blijven uitvoeren. Herbert Schaap zal de interne begeleiders op weg helpen bij de goede inrichting en daarna zullen de interne begeleiders een plan moeten maken om de juiste inrichting op school voor de teamtraining gereed te hebben. De sessie voor de interne begeleiders wordt afgesloten met een kennismaking van Kindkans.

Na de sessie met de interne begeleiders zullen er een aantal adviseurs de scholen in gaan. Hiervoor moeten de interne begeleiders zich inschrijven op deze website. De bijeenkomst op school zal als volgt worden ingericht:

  • Vooraf zal de adviseur via mail of telefonisch afstemmen op welke tijden de leraren aanwezig zijn. Ook zal er worden gevraagd of de inrichting op orde is.
  • Op het moment van de scholing zal de adviseur op tijd aanwezig zijn om de inrichting fysiek ook na te lopen. Dan zal er een teamscholing plaatsvinden. De scholing duurt maximaal 2,5 uur.

Dan moet er aan de voorwaarden zijn voldaan om goede dossiers te gaan opbouwen. We vragen de interne begeleiders dan voor nieuwe dossiers dit op de nieuwe manier te gaan doen. Vervolgens zijn er opnieuw sessies voor de interne begeleiders gepland in maart en april waarbij we dan een kwaliteitsslag willen maken in het opbouwen van dossiers in ParnasSys. We stellen samen criteria op en doen verbetervoorstellen. Tevens zal er dan aandacht zijn voor de verdere in gebruikname van Kindkans.

Graag vragen wij om een moment te plannen uit de tijdslots. Kies een moment nadat de interne begeleider de eerste scholing heeft gekregen, en enige tijd de gelegenheid heeft gehad om de inrichting goed vorm te geven.

De onderwijsadviseurs

Daniël Overdijk

Onderwijsadviseur

Alette Pouwelse

Onderwijsadviseur

Herbert Schaap

Onderwijsadviseur

Doreanne Tigchelaar

Onderwijsadviseur

Doreanne Tigchelaar

Kies hier een datum!

Kies hieronder één datum waarop je een scholing wilt ontvangen, vul je gegevens in en klik op 'Versturen'. De exacte tijd van de scholing wordt in overleg met de school afgesproken.

Driestar onderwijsadvies

De ParnasSys Academie van Driestar onderwijsadvies biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.