Lena, het model van ParnasSys

Categorie: Nieuws, ParnasSys

Gepubliceerd op:

Door Ester Teunissen

Roze meisje

Ruim tien jaar geleden is het leerlingvolgsysteem ParnasSys op de markt gekomen. Als herkenbaar element is daarbij het roze meisje Lena als beeldmerk gecreëerd. Het was niet geheel toevallig dat gekozen is voor een vrolijk, huppelend meisje.

                                      
Marlou Gerritsen uit Hengelo stond tijdens het ontwerpproces model voor deze figuur. Marlou is nu een volwassen meid en ze kijkt met trots terug naar de introductie van Lena. Ik zocht haar op en vroeg naar haar ervaringen als Lena.

Het is ongeveer drie uur ’s middags als ik aanbel bij de familie Gerritsen. Een gezellig jaren dertig huis in Hengelo, waar het gezin al jaren woont en waar de kinderen zijn er opgegroeid. De deur gaat open en verrast sta ik oog in oog met Marlou. Ze is duidelijk de volwassen vorm van Lena. Maar de enthousiaste en onbevangen karaktertrekken zijn nog duidelijk aanwezig. In de knusse woonkamer schuif ik aan de tafel en schud Marlou’s vader Ronald de hand. We hebben elkaar tijdens het ontwerpproces van Lena regelmatig ontmoet. Dat is alweer een aantal jaren geleden en inmiddels staat Marlou op de drempel van volwassenheid.

                     
Ze vraagt of ik iets wil drinken. “Een kopje thee, graag,” is mijn antwoord en Marlou duikt de keuken in. De vader van Lena blikt terug op de route van Lena naar ParnasSys. Marlou zet de theeglazen met heet water voor ons neer. Terwijl ik kies uit één van de smaakjes thee, vraag ik: “Hoe ben je als Lena terechtgekomen bij ParnasSys?” Zonder aarzelen antwoordt ze nonchalant: “Dat kun je beter aan mijn vader vragen. Mijn foto stond opeens op een website en in een brochure”.

Een gewoon vakantiekiekje

Ronald vertelt dat hij als mediavormgever websites ontwierp. “Ik ontwerp veel websites en drukwerk. Voor ParnasSys had ik een foto van een kind nodig. Hoe kom je dan snel aan een geschikte foto? Mijn eigen kind Marlou was vijf jaar en eigenlijk het toonbeeld van wat ik zocht. Dan kijk je eerst in je eigen fotobestand,” legt Ronald uit. “Ik vond een mooi vakantiekiekje van Marlou in ons favoriete vakantieland Italië. Dat leek me prima voor het eerste ontwerp. Het was de bedoeling de foto later te vervangen. Maar daar is nooit iets van gekomen.”

Fietsen op de beurs

Ik vraag aan Marlou of ze zich nog herinnert, dat ze Lena werd. “Het enige dat ik nog weet, is dat ik een fiets kreeg! En dat ik daarmee op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in Utrecht rondjes mocht fietsen en kaartjes moest uitdelen. Ik heb de fiets nog heel lang gehad,” weet Marlou nog goed. “En in de schuur staat nog een megagrote print van Lena, die op die beurs is gebruikt. Pas toen we met iemand in contact kwamen die ParnasSys van een basisschool kende, merkten we dat Lena inmiddels was doorgedrongen in het onderwijs. “Ik werd van de foto herkend. Dat was wel kicken,” geeft Marlou toe. “Mijn broer heeft ook op de brochure gestaan, maar hij is veel minder opgevallen.” Marlou glundert en is stiekem wel trots op haar jeugdige rol als fotomodel.

 

Zelfbewust en creatief

Marlou is inmiddels een zelfbewuste, zachtaardige en creatieve jonge vrouw van 18 jaar. Na een aantal jaren dansopleiding in Zutphen wil ze in de voetsporen van haar vader treden. Ze heeft haar zinnen gezet op een carrière in de media en vormgeving. “Dansen is en blijft mijn passie. Ik zing en speel samen met mijn vader piano en gitaar,” vertelt ze. ”Misschien is Lena een goeie artiestennaam?,” stel ik voor. Dat idee valt in goede aarde. Ik vraag haar of ze graag meewerkt aan een vervolg in het Lena-avontuur. “Ja, natuurlijk!, ” is haar spontane antwoord. Ze twijfelt of ze als tegenprestatie weer een fiets zou willen en reageert dan ad rem: “Doe maar rijlessen!”

  • Blijf op de hoogte!

    Elke maand Pim & Lonneke in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

  • Nieuwe tips van Mark!

    Elke maand geeft Mark tips om jou door het schooljaar te helpen.

  • Makkelijker het OSO-dossier klaarzetten

    In deze blog vertellen we je over de werkwijze waarmee je in drie eenvoudige stappen het OSO-dossier klaarzet en inzage geeft aan ouders/verzorgers.