We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over Parro, maar ook over ParnasSys in deze periode. We verzamelden de meest gestelde vragen voor je en zetten deze op een rij gezet.

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over Parro, maar ook over ParnasSys in deze periode. We verzamelden de meest gestelde vragen voor je en zetten deze op een rij gezet.
Als je samen met een duo-leerkracht een groep hebt, is het handig om van elkaar te zien wat je in Parro deelt. Om allebei de mededelingen in je groep te zien, zorg je ervoor dat je beiden de groep ophaalt in Parro via Synchroniseer & beheer > Beheer. Als je collega dan een mededeling plaatst, krijg jij die ook.
Om samen een gesprek met ouders te voeren, start je een kindgesprek. Op de tab met de gesprekken kies je bij het starten van een gesprek voor een kind in je groep. Dan komen alle ouders automatisch in het gesprek. Via de groep Collega’s voeg je de duo-leerkracht toe. Je kiest dan of het een groepsgesprek moet worden (waar je nog andere ouders of collega’s aan kan toevoegen) of een kindgesprek. Bij het kindgesprek kunnen géén andere ouders meedoen. Je kunt wel collega’s toevoegen.
Ouders loggen in met hun e-mailadres en wachtwoord. Als ouders niet meer kunnen inloggen, kunnen ze het beste deze gegevens controleren:
Indien nodig vraagt de ouder via Wachtwoord vergeten een nieuw wachtwoord aan. Controleer de map voor spam of reclame als dit bericht niet aankomt, of voeg noreply@parro.com toe als veilige afzender.
Stuur geen nieuwe koppelcode. Deze code is alleen bedoeld om ouders te verbinden met hun kind en dit is een eenmalige handeling. Als de ouder weer is ingelogd, ziet de ouder automatisch de eerder gekoppelde kinderen.
De maximale grootte van een bijlage van een mail vanuit ParnasSys is 5 mb.
Als ouders of medewerkers aangeven dat ze geen mail ontvangen vanuit ParnasSys, kan een applicatiebeheerder op jouw school in ParnasSys controleren of het mailadres geblokkeerd is en zo nodig het e-mailadres deblokkeren. Hoe dit gedaan kan worden, staat uitgelegd in het artikel E-mailadressen deblokkeren op ons kennisportaal.
Als hier blijkt dat een e-mailadres niet is geblokkeerd kan het helpen om ParnasSys en Parro aan de veilige afzenders toe te voegen. Hoe dit gedaan kan worden staat uitgelegd op ons kennisportaal in het artikel Veilige afzender mail.
Omdat het blokkeren of niet ontvangen van mail vanuit ParnasSys vooral veel voorkomt bij Hotmail-adressen, raden we aan in bij deze adressen zoveel mogelijk gebruik te maken van de optie om ParnasSys als veilige afzender toe te voegen.
Al verstuurde mail komt hierna niet alsnog binnen en moet dus opnieuw verstuurd worden.
Als gevolg van het vervallen van de eindtoets is het niet (meer) nodig om ontheffingen voor de eindtoets in te voeren in ParnasSys. Als je reeds ontheffingen hebt ingevoerd, kun je deze overigens gewoon behouden. Deze hoeven dus niet per se verwijderd te worden.
Het schooladvies moet nog wel worden uitgewisseld met BRON. Als het goed is, is dit voor alle leerlingen van groep 8 al gedaan. Als je dit nog niet gedaan hebt, is het van belang om dit alsnog te doen.