Zesdaagse werkweek voor fulltime leerkrachten
Overwerken is bijna een gewoonte geworden onder leerkrachten. Leerkrachten willen immers het beste voor de leerlingen en kijken daardoor niet op een uur meer of minder. Maar over hoeveel uren hebben we het dan? Het blijkt dat de gemiddelde werkweek op 46,7 uur ligt, dat betekent dat een fulltime leerkracht gemiddeld 10 uur per week overwerkt. Meer dan een hele werkdag!
Veel leerkrachten gaan gebukt onder niet-lesgevende taken
Teamoverleggen, lesvoorbereidingen, nakijkwerk, oudergesprekken en administratieve werkzaamheden. Het houdt niet op voor een leerkracht. Het kost tijd om alle informatie over de leerling volgens de huidige wet- en regelgeving bij te houden. Uit ons onderzoek blijkt dat jullie maar liefst 61% van de tijd kwijt zijn aan niet-lesgevende taken. Dat het hoog is, is geen verrassing, maar waar gaat deze tijd dan aan op?
Administratie op plek 3 van werkzaamheden
Zoals in onderstaand figuur te zien is, staat op de eerste plaats uiteraard (en gelukkig) nog lesgeven met 18 uur per week. Daarna volgt lesvoorbereidingen en nakijken waar jullie ook bijna een dag druk mee zijn gedurende een werkweek, namelijk 7 uur. Maar op de voet volgt, met maar liefst 5,7 uur per week, de administratie. Het registreren en vastleggen van informatie over leerlingen kost immers veel tijd. Na bijvoorbeeld tienminutengesprekken wil je aantekeningen in ParnasSys zetten, maar ook toetsen registreren en overdrachten doen voor duoleerkrachten of invallers.

Slimme trucjes om tijd te besparen
Wij bij ParnasSys blijven innoveren en streven ernaar om de uren van het voorbereiden en nakijken en administratie terug te brengen. Bij ParnasSys werken we daarom dag in dag uit aan het ontwikkelen van slimme trucjes, zodat we deze 12,7 uur kunnen inkorten en jij nog sneller jouw deze werkzaamheden kan uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld:
- Met Parro eenvoudig tienminutengesprekken inplannen
- Met Gynzy huiswerk voorbereiden en nakijken
Wij blijven bezig om jouw werkdruk te verlagen
Uiteraard blijven wij werken aan het nog slimmer maken van onze Leerlingadministratie- en -volgsysteem. Zo sluiten steeds meer koppelpartners aan, zodat dubbele registratie van bijvoorbeeld toetsresultaten voorbij is. Maar ook blijven we werken aan het overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken van het systeem. Dit doen we niet alleen, maar in samenwerking met allerlei leerkrachten en scholen in Nederland. Want samen komen we verder! Wil je meedenken? Bezoek dan onze jaarlijkse Pleindagen of ga naar ParnasSys vraagt en geef je mening.
Wil je meer tips en trucs, zodat je nog beter en sneller kan werken met ParnasSys en onderliggende producten? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en houd onze blogs in de gaten.