Directeur Marc de Lange vertelt over zijn ervaring met Mijnschoolplan

Marc de Lange is 11 jaar leerkracht geweest in Spijkenisse en directeur van KBS De Hoeksteen te Vlaardingen 2009-2017. Nu is hij directeur voor katholieke basisschool De Vlinder te Schiedam.

We stelden een aantal vragen over zijn ervaring met Mijnschoolplan.

Hoe vaak maak je gebruik van Mijnschoolplan?

Marc: “In het jaar waarin we het Schoolplan actualiseren gebruik ik het programma veel, wekelijks tot dagelijks. In de andere 3 jaren gebruik ik het programma meerdere maanden intensief. In januari maken we tussenevaluaties van de verbeterpunten en in mei de eindevaluatie. Deze evaluatie bespreek ik voor de zomer al in de laatste mr-vergadering, in november vind ik dat minder zinvol. Punten uit het schoolplan, punten die doorschuiven en nieuwe verbeterpunten maken samen het nieuwe jaarplan. In september werken we de verbeterpunten SMART uit en actualiseer ik de inleiding en de formatie. Het hele jaar houden we de professionalisering bij.”

Hoe maakte je jouw schoolplannen voordat je Mijnschoolplan ging gebruiken?

“Het bestuur gebruikte al het WORD-sjabloon van Cees Bos. De voorloper van Mijnschoolplan. Ook werkten we al met WMK (kwaliteitsbeleid als basis van het schoolplan).”

Hoe maakt Mijnschoolplan je werken gemakkelijker?

“Ja, dat is toch zeker de integrale aanpak en de cyclische opzet van schoolplan, jaarplan, jaarverslag en kwaliteitsbeleid. Daarbij is het heel prettig dat het volledig in de cloud draait (dat werkt ook echt stabiel en snel). Mijnschoolplan houdt je alert, plannen voldoen aan de normen en voorgestelde teksten voorkomen tijdverlies door het opnieuw uitvinden van het wiel. Tenslotte is het heel fijn dat de makers van de software openstaan voor wensen/tips uit het veld. Het programma wordt daardoor steeds beter.”

Wat vindt u het grootste voordeel van het werken met Mijnschoolplan?

“De digitale integrale cyclische flexibele opzet. Het is overzichtelijk, je kunt overal bij, je collega’s ook. Ik vind het een van de weinige systemen in onderwijsland, die tot doel hebben het leven van de schoolleider makkelijker te maken.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik ben blij dat er ook een mogelijkheid komt voor het bestuur om de Strategische Notitie te maken en te integreren met de schoolplannen. Ook de koppeling met Parnasys vind ik een duidelijk signaal dat de makers van Mijnschoolplan met hun tijd meegaan en zoeken naar extra gebruikersgemak. Ik hoop dat er extra inlogmogelijkheden komen voor leerkrachten of stafleden, die verantwoordelijk zijn voor Verbeterpunten. Ik laat deze mensen nu mijn inloggegevens gebruiken om hun verbeterpunten uit te werken en te evalueren. Het werkt super om met elkaar (en zo laag mogelijk in de organisatie) verantwoordelijk te zijn. Collega’s vinden het fijn om zelf in te loggen en overzicht te hebben.”

Marc de Lange

directeur, bassischool De Vlinder, Schiedam

Meer weten over ParnasSys|Schoolkwaliteit?