Alles over de Eindtoets 2021 en ParnasSys

Het is niet alleen spannend hoe de leerlingen dit schooljaar de eindtoets maken. Het is ook allemaal nieuw hoe je de uitslag in ParnasSys krijgt. Wat moe(s)t je vooraf doen? Hoe komen de toetsuitslagen in ParnasSys? Wanneer weet je dat en hoe wordt er omgegaan met ontheffing? Je leest het hieronder.

Doelgroep 

Het eerste deel van deze blog is bedoeld voor ParnasSysgebruikers met de rol leerkracht en/of intern begeleider; daarna volgt informatie voor gebruikers met de rol applicatiebeheerder (alle rechten). 
 
De eindtoetsresultaten komen dit jaar ‘vanzelf’ in ParnasSys terecht. Deze blog doorloopt het hele proces van aanmelden tot eventuele ontheffing. 

Notificaties ontvangen voor de eindtoetsresultaten 

Dit is de planning van de data waarop de resultaten verwacht worden:  

Eindtoets Afnamedatum Terugkoppeling resultaten
AMN (AMN) 15 april t/m 28 april 2021  24 mei 2021 
AMN (AMN) inhaal  29 april t/m 14 mei 2021  24 mei 2021 
CET 19 april t/m 14 mei 2021  17 mei 2021 
CET (inhaalperiode)  26 april t/m 14 mei 2021  17 mei 2021 
DIA-eindtoets (Diataal)  15 april t/m 15 mei 2021  17 mei 2021 
DIA-eindtoets (Diataal) inhaal  17 mei t/m 21 mei 2021  z.s.m. na afname 
IEP (Bureau ICE)  20 & 21 april 2021  19 mei 2021 
IEP (Bureau ICE) inhaal  2e resultatenbatch: t/m 20 mei 
3e resultatenbatch: t/m 31 mei 
2e batch: 25 mei 2021 
3e batch: 3 juni 2021 
Route 8 (A-Vision)  15 april t/m 15 mei 2021  17 mei 2021 

Lees hier het artikel op het Kennisportaal van ParnasSys over dit onderwerp.   
 
Wanneer de eindtoetsresultaten door de toetsleverancier in ParnasSys zijn geüpload, ontvang je hiervan een notificatie op het startscherm van ParnasSys. Zie je op je Mijn ParnasSys sowieso geen notificaties? Dan staat waarschijnlijk het vinkje hiervoor niet aan. Bij je Aanstelling kun je dat regelen:  

Inzien van de eindtoetsresultaten

De eindtoetsresultaten zijn (per leerling) op de volgende plekken in ParnasSys in te zien:

 • Leerling > Toetsen > Eindtoets
 • Leerling > Onderwijs > Vervolgonderwijs (SO=Uitschrijven)

Naast de mogelijkheid om de eindtoetsresultaten op de bovenstaande locaties te tonen, wordt er ook een PDF in de map van de leerling geplaatst (bestand):

 • Leerling > Map > Document (PDF)

Goed om te weten: een eindtoetsresultaat dat via de automatische koppeling is binnen gekomen kun je niet bewerken. Wanneer een gebruiker bewerkingsrechten heeft, heeft deze alleen de mogelijkheid om de eindtoets te verwijderen uit het leerlingdossier. De rollen Applicatiebeheerder en Administratie geven deze mogelijkheid. De rollen Intern Begeleider en Leerkracht (alleen via Leerling > Toetsen > Eindtoets) kunnen de resultaten (alleen) inzien. 

Informatie voor ParnasSysgebruikers met alle rechten: 

 
PO-raad kondigt verandering aan 

Al zomer 2020 kondigde de PO-raad aan, dat het invoeren (importeren) van eindtoetsscores anders zou worden. Jaren geleden typte je de uitslagen per kind in ParnasSys, op een toetspagina. Later werden de uitslagen in een zip-bestand toegestuurd en moest je deze importeren. Dat was al een hele verbetering. Maar wel foutgevoelig. Daarom is er nu voor gekozen om het proces geheel geautomatiseerd te laten verlopen. De toetsleverancier kan de resultaten nu zelf in jouw ParnasSys-omgeving zetten.  

Mandaat geven 

Een toetsleverancier kan en mag dat niet zomaar. Daarvoor moest je voor 1 december 2020 mandaat geven aan het Onderwijs Service Register (ORS), onderdeel van Kennisnet.  De toetsleverancier moet namelijk controleren of ParnasSys het mandaat heeft om de leerlinggegevens van een bepaalde school te mogen versturen.  
Dat mandaat geef je via Beheer -> OSR en ziet er zo uit als het geregeld is:

Aanmelden bij toetsleverancier 

Kies als school een eindtoets en meld je aan bij de toetsleverancier. Hoe je dit doet kan je vinden op de website van de toetsleverancier. 

Leerlingen aanmelden vanuit ParnasSys bij toetsleverancier. 

De volgende stap is, dat je bij jouw toetsleverancier bekend maakt welke leerlingen straks de Eindtoets gaan maken. Dat doe je in ParnasSys via School > Export > Eindtoets: leerlingen aanmelden. 
 
Je kiest je Eindtoets en dan heb je onderaan twee opties: of alle kinderen van leerjaar 8 in een keer verzenden. Of leerlingen eerst selecteren. Bijvoorbeeld een leerling van leerjaar 7 die ook mee gaat doen toevoegen; of een leerling uit leerjaar 8 die ontheffing heeft en de toets niet gaat maken niet aanvinken. 

Eindtoets verwijderen?

Let op! Verwijder een eindtoets alleen wanneer je een goede reden hebt, bijvoorbeeld wanneer een leerling die de toets gemaakt heeft eigenlijk een ontheffing heeft. Dan kun je de ontheffing vastleggen met daarin de referentieniveaus van de gemaakte toets. Lees hier het artikel op het Kennisportaal van ParnasSys over dit onderwerp. 

Bij een ontheffing kunnen zich twee situaties voordoen:

1. De leerling doet niet mee aan de Eindtoets

 • Ga naar Leerling > [leerling selecteren] > Onderwijs Vervolgonderwijs (of Uitschrijven) > bewerken-potlood onder Eindtoets > Toevoegen.
 • Kies eerst de Datum eindtoets (waarop anders de eindtoets zou zijn afgenomen).
 • Kies dan een Eindtoets, ondanks dat de leerling deze toets niet heeft gemaakt.
 • Vul bij Reden niet deelname in dat de leerling een ontheffing had.
 • Bij Reden ontheffing selecteer je vervolgens de reden van ontheffing.

2. De leerling doet wel mee met de Eindtoets, ondanks zijn ontheffing
De resultaten moet je naar BRON communiceren, maar ook het feit dat er van een ontheffing sprake is.

 • Ga naar Leerling > [leerling selecteren] > Onderwijs > Vervolgonderwijs (of Uitschrijven).
 • Maak een schermafbeelding van alle gegevens die teruggekoppeld zijn door de eindtoetsaanbieder (Eindtoets, datum, uitslag, advies, referentieniveaus) of schrijf deze op.
 • Verwijder de eindtoets via het Bewerken-potlood > Prullenbak.
 • Maak een nieuwe eindtoets aan via Toevoegen.
 • Vul de datum, de eindtoets en de uitslag in. Het veld Reden niet deelname laat je leeg. Bij Reden ontheffing kies je de reden van ontheffing. Vul ook de referentieniveaus in.

De resultaten van de leerling worden dan naar BRON wordt gestuurd, alsmede de ontheffing voor de leerling. De resultaten worden geregistreerd, maar tellen niet mee voor inspectiedoeleinden.

Dat ziet er in ParnasSys zo uit:

Als de toets 'per ongeluk' verwijderd is kan deze nog voor een korte periode worden opgevraagd bij de eindtoetsleverancier. 

Ontheffing en Ultimview 

Het dasboard Onderwijsresultaten heeft een optie waarmee je ontheffing wel/niet kunt tonen. Dat is deze optie:  

Hoe gaat de inspectie om met ontheffing?

De inspectie krijgt wel de volledige gegevens; dus inclusief de resultaten van de leerlingen met ontheffing. Maar ze krijgen ook de informatie dat er sprake is van ontheffing en nemen die resultaten dan niet mee in de risicoanalyse.

Benieuwd

Ben je ook zo benieuwd hoe het zal gaan? ’t Is toch een behoorlijke operatie met een heel aantal stappen te zetten door verschillende partijen. Zo zijn we van elkaar afhankelijk. Als het goed is heb jij jouw steentje bijgedragen en komen de resultaten halverwege mei 2021 piekfijn in ParnasSys te staan. En hopelijk komen de percentages referentieniveaus 1F en 1S/2F dan overeen met je verwachtingen en ambities!

Tot slot

Tijdens een APK ParnasSys komt dit onderwerp ter sprake. Via deze site kan inschrijven weer in september 2021. Maar als je eerder ondersteuning wil, kunnen we uiteraard maatwerk leveren: online of op locatie met een door jou samengestelde groep.

De eindtoets komt uiteraard ook uitgebreid ter sprake tijdens de cursus Onderwijsresultatenmodel en Referentieniveaus.

 

Bert van der Mel

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.