Blije leerkracht + blije ouders = blije leerlingen

Categorie: Nieuws, Parro, Oudercommunicatie

Gepubliceerd op:

Hebben jullie ook zo genoten van de Koningsspelen? Van het mooie weer, het zingen en het dansen?

Onderwijsadviseur Joost heeft de afgelopen week naar aanleiding van dit sportieve feest veel blije leerkrachten, ouders en leerlingen gezien. Want het was een feest van ons allemaal! Hoe betrokken waren de ouders op jullie school? Waren ze erbij? Of bespraken ze (net zoals elke andere schooldag) alles 's avonds aan tafel nog even met hun kind door?

Hij vertelt je in deze blog hoe je ouders laat participeren in de belevenissen van hun kind op school.

Als we praten over 'ouderbetrokkenheid' is ouderparticipatie daar een belangrijk onderdeel van. Dat blijkt onder andere uit onderzoeken van Epstein (1995, 2010). Maar ouderparticipatie is geen doel opzich. Want wat wil je ermee bereiken?

Ouderparticipatie is een onderdeel van educatief partnerschap
In educatief partnerschap kennen we naast ‘participatie’ ook ‘wederzijdse betrokkenheid’. Je wilt dat ouders betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind en het leren op school. Dat ze betrokken zijn bij de klas, bij de school en dat school betrokken is bij het thuisfront. Je kunt daarin een onderverdeling maken in meeleven, meehelpen of meedoen, meedenken en meebeslissen (Beek e.a., 2007; De Wit, 2005).

De gedachte achter het zogenoemde ‘educatief partnerschap’ is dat de school en de ouders een gemeenschappelijke inspanningsverplichting hebben. Jullie streven immers hetzelfde na; het beste uit het kind halen. Want een kind doet het beter op school als ouder en leerkracht samenwerken. 

Kijk eens in de spiegel
Het gedrag van ouders is meestal een afspiegeling van wat er zich binnen de school afspeelt (P. de Vries). Het is voor een school daarom belangrijk om transparant te zijn. Wanneer de school het goede voorbeeld geeft kun je dat ook van ouders verwachten. Een leerkracht speelt daarbij een doorslaggevende rol. Zorg dat je ouders de wondere wereld van hun kind op school laat meebeleven, nodig ze uit hier onderdeel van uit te maken. Dat kan eenvoudig en snel met Parro.

Parro helpt ouderbetrokkenheid te vergroten
Onderstaande praktische tips kun je gebruiken voor het werken met Parro. Ze zijn laagdrempelig en helpen je binnen een mum van tijd de participatie van ouders te verhogen:

  1. Heb je een tentoonstelling van een project op school?
    Plan de activiteit in de Parro-agenda en vraag de ouders om hun aanwezigheid aan te geven.
  2. Lopen kinderen tijdens die tentoonstelling een modeshow?
    Vraag vrijwilligers via de app (en laat ouders die niet helpen aangeven of ze aanwezig zijn).
  3. Zijn ouders niet aanwezig geweest bij de modeshow?
    Stuur ze achteraf via Parro de mooiste foto’s en video’s.

Ook bij de meer officiele activiteiten is Parro trouwens super handig. Mijn tip; geef de medezeggenschapsraad een eigen chatgroep! Door de gebruiksvriendelijkheid van Parro komen ouders sneller in contact met elkaar. Zo delen ze vergaderagenda’s, afbeeldingen, en andere elementen met elkaar. Uiteraard kan de webversie van Parro handig zijn als er bijlagen van een computer of links naar cloudgegevens verstuurd moet worden. 

Wil je meer weten over het vergroten van ouderbetrokkenheid binnen jouw school?
De ParnasSys Academie helpt je verder. We komen graag naar je toe voor een maatwerkscholing. Neem contact op via onderstaand mailadres, of bekijk ons complete aanbod

Joost Wissink

Onderwijsadviseur ParnasSys Academie

Joost Wissink