Denken over denken in coronatijd voor begaafde leerlingen

Categorie: Nieuws, Leerlijnen, Hoogbegaafdheid

Gepubliceerd op:

Als (hoog)begaafd persoon ben je behept met intensiteit en sensitiviteit. Dit is een kwaliteit die het verdient om begrepen en bevestigd te worden. Een citaat uit Leven met intensiteit (Susan Daniels). Deze intensiteit en sensitiviteit kan in deze coronatijd extra stress veroorzaken bij (hoog)begaafde kinderen. Hoe ga je daarmee om?

(Hoog)begaafde kinderen voelen een verplichting om de wereld  te verbeteren en problemen om te lossen. Dit verantwoordelijkheidsgevoel komt voort uit hun intensiteiten en sensitiviteiten.

Kracht

Deze stress kan onder de juiste omstandigheden en met de juiste begeleiding een kracht zijn. Stress daagt uit om creatief te zijn, om jezelf te overstijgen en oplossingen te zoeken voor obstakels die er eerst nog niet waren. Dat moet dan wel goed begeleid worden. Dat kun je vormgeven aan de hand van de leerlijn hoogbegaafdheid die beschikbaar is binnen ParnasSys leerlijnen.

Denken over denken

Eén van de vaardigheden die we in die leerlijn uitwerken is ‘denken over denken’. Een mooie vaardigheid waarbij kinderen leren om bewust na te denken over hun eigen werk en hoe dat tot stand gekomen is. Leerlingen stappen daarvoor als het ware even achteruit om te overzien wat ze hebben gedaan, welk effect dat had en wat ze de volgende keer hetzelfde of anders willen aanpakken.

Beheerst de leerling deze vaardigheid, dan helpt dat om gevoelens van stress op een positieve manier te lijf te gaan en te leren dat een crisis je kan helpen om verder te groeien. De leerling leert om zijn overprikkelbaarheden te zien als een kracht!

Handelen

In de leerlijn worden verschillende handelingssuggesties gegeven hoe jij de (hoog)begaafde leerling kan ondersteunen om deze vaardigheid verder te ontwikkelen, waarbij een veilige omgeving en uitdagend werk een voorwaarde zijn. Wil je meer weten over het inzetten van deze leerlijn voor je (hoog)begaafde leerlingen, dan kun je meer lezen op onze website. We denken graag met je mee hoe je dit in kunt zetten in jullie specifieke situatie. Neem hierover gerust contact met ons op!

Martine Blonk

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.