Effectief inzetten van je sova-methode naast Zien!

Categorie: Zien!, Sociaal-emotioneel, Nieuws

Gepubliceerd op:

Gebruiken jullie op school een sova-methode? Hoe wordt deze gebruikt, en hoe wordt de verbinding gelegd tussen Zien! en deze methode? Wist je dat er voor veel methodes een koppeling gemaakt is tussen Zien! en de lessen of concepten uit deze methode? In deze blog lees je hier meer over.

Hiernaast zie je een greep uit de 22 methodes waarvan een koppeling gemaakt is met Zien!. Hoe je bij die koppeling komt, wordt hieronder uitgelegd op twee manieren. 

Route 1

Wil je de sova-methode doelgericht inzetten voor één van de zeven Zien! dimensies, op basis van de uitslag van je groepsobservatie? Dan kun je via de volgende manier bij het overzicht komen. 
 
Zien! 1-4 of 5-8: 

 • Ga naar je groep en klik op het tabblad Zien! 
 • Klik op Indicatie-uitspraak en kies de lijst die je hebt ingevuld. 

Zien!1-16:

 • Ga naar je groep en klik op het tabblad ‘Begeleiding’.
 • Klik op ‘observatielijsten’ en kies de lijst die je hebt ingevuld. 

Vervolgens voor alle versies van Zien!:

 • Kies voor één van de roze percentages onder de kolomnamen.

 • Klik verder op handelingsdoelen en zoek naar jouw sova-methode in de lijst. Het document dat je nu downloadt is specifiek gericht op de onder- en/of bovenbouw en de Zien! dimensie waar je voor gekozen hebt. 

In het document vind je de lessen uit jouw methode die aansluiten bij de desbetreffende Zien! dimensie. Voor sommige methodes geldt dat er alleen een algemene koppeling beschikbaar is.  

Route 2 

Route 2 kies je bijvoorbeeld als je een jaarplanning wilt maken waarin alle Zien!-vaardigheden aan bod komen.  

 • Ga naar je groep en klik op het tabblad Zien! 
 • Klik op Informatief. Hier vind je een bibliotheek met documenten die beschikbaar zijn in het systeem.  
 • Scrol naar beneden, tot het kopje sova-methoden.  
 • Zoek jouw methode op in de lijst en open de pdf. Het document dat je nu opent, is de volledige koppeling/verwijzing. Hier vind je voor de meeste methodes een stuk achtergrondinformatie en de gehele koppeling van lessen aan Zien! dimensies. Je kunt nu zelf op zoek naar de lessen die aansluiten bij jouw groep.

Het is ook mogelijk om bij het tabblad Zien! te kiezen voor handelen. Hier vind je alle indicatie-uitspraken, met daaronder de methode-overzichten. 

Geen sova-methode? Ga aan de slag met de handelingssuggesties! 

Wanneer je geen sova-methode op school hebt, of er geen koppeling beschikbaar is tussen jouw methode en Zien!, kun je gebruik maken van:

 • de doelen en handelingssuggesties die door het projectteam van Zien! zijn geschreven. In deze blog over preventief en curatief werken met Zien! lees je er meer over. 
 • de verwijzingen naar prentenboeken en (sova)spellen, die je gericht kunt inzetten om sociale vaardigheden te versterken. 
  (denk aan het nieuwe spel ‘laat je zien!'

Je vindt deze bestanden ook via de twee routes die hierboven beschreven staan.

Doreanne Tigchelaar

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.