Bericht van de PO-raad: het uitwisselen van gegevens voor de Eindtoets gaat veranderen

Categorie: Nieuws, Eindtoets, Administratie

Gepubliceerd op:

Korte samenvatting van het bericht

Dit schooljaar 2020-2021 gaat de aanlevering van de deelnemers aan de Eindtoets als het terugkoppelen van de resultaten geheel digitaal verlopen tussen het leerlingadministratiesysteem (LAS) en het toetssysteem van de toetsleverancier. 

Om dat te kunnen doen dienen scholen onder andere vóór 1 december 2020 in het Onderwijs Serviceregister (OSR) hun LAS te mandateren voor de dienst "Logistiek Proces Eindtoets PO". De toetsleverancier moet namelijk controleren of een LAS het mandaat heeft om de leerlinggegevens van een bepaalde school te mogen versturen. 

Lees hier het gehele bericht van de PO-raad:

Elk jaar maken de leerlingen van groep 8 in het PO een eindtoets via één van de daarvoor aangewezen toetsleveranciers. Voorheen werd hier een proces voor gebruikt waarbij de bestanden conform de zogeheten UWLR berichtstructuur gedownload en weer geüpload moesten worden. Om dit proces qua beveiliging te verbeteren gaat vanaf dit schooljaar 2020-2021 de uitwisseling geheel digitaal tussen twee applicaties (nl. tussen het leerlingadministratiesysteem (LAS) en het toetssysteem van de toetsleverancier) verlopen zowel voor de aanlevering van de deelnemers aan de Eindtoets als het terugkoppelen van de resultaten. Deze digitale communicatie wordt ook wel machine-to-machine uitwisseling genoemd, afgekort m2m. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van het Onderwijs Serviceregister (OSR).

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 december kunnen scholen zich aanmelden bij een toetsleverancier en kunnen ze aansluitend de leerlingen die de Eindtoets gaan doen vanuit hun LAS uitwisselen met het toetssysteem. Om dat te kunnen doen dienen scholen vóór 1 december 2020 in het OSR hun LAS te mandateren voor de dienst “Logistiek Proces Eindtoets PO”. De toetsleverancier moet namelijk controleren of een LAS het mandaat heeft om de leerlingengegevens van een bepaalde school te mogen versturen. Zo wordt voorkomen dat leerlinggegevens per ongeluk bij de verkeerde toetsleverancier worden afgeleverd.

Het opvoeren van mandaten heeft jouw OSR-beheerder afgelopen schooljaar ook voor de diensten BRON PO en Verzuim moeten doen. Neem contact op met jouw OSR-beheerder om te kijken welke stappen er nodig zijn om een mandaat voor Logistiek Proces Eindtoets PO te registreren.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het inlogproces voor OSR? Dan kun je contact opnemen met DUO via securityservicedesk@duo.nl. Heb je nog geen overeenkomst met Kennisnet voor het OSR of heb je vragen over (de werking van) het OSR zelf dan kunt je contact opnemen met Kennisnet via support@kennisnet.nl|0800-3212233.