Het begin van het schooljaar met Parro

Categorie: Parro, Ouderportaal, Nieuws, Oudercommunicatie

Gepubliceerd op:

De schooldeuren zijn alweer een tijdje open, het nieuwe schooljaar is gestart! Een nieuwe klas met kinderen voor je en nieuwe contacten met ouders. Sommige ouders ken je wellicht nog van een oudere broer of zus die je in de klas hebt gehad, maar met de meeste zul je het contact nog moeten opbouwen. Hoe zorg jij in dit nieuwe schooljaar voor een goede relatie met de ouders en hoe kan Parro je daarbij van dienst zijn? Je leest het in deze blog!

Het belang van ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind, zowel thuis als op school. Waarom is dit zo belangrijk? Ouderbetrokkenheid wordt gezien als één van de belangrijkste pijlers van goed onderwijs. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen hun talenten meer ontplooien, hun welbevinden verbetert en zij betere resultaten halen op school wanneer hun ouders en leraren meer samenwerken. Genoeg redenen dus om ouders te betrekken bij het onderwijs aan hun kind! 

Je ouders leren kennen 

Om de samenwerking met ouders goed vorm te geven, moet je weten wie de ouders van je leerlingen zijn. Investeer in het contact met hen, aan het begin van het schooljaar maar ook gedurende dat schooljaar. Zoek niet alleen het contact met ouders wanneer het niet zo goed gaat met hun kind, maar ook wanneer het juist wel goed gaat – deel mooie momenten. Aan het begin van het schooljaar kan er gesproken worden over de verwachtingen van ouders voor dit schooljaar, welke vorm van contact zij prettig vinden, wat hun kind nodig heeft. Dit geeft jou extra tools in de omgang met het kind en hun ouders gedurende dit schooljaar. Ook kunnen zorgen over het kind besproken worden en kan met elkaar nagedacht worden welke ondersteuning mogelijk is. Afhankelijk van de situatie kun je hier ook het kind zelf bijvragen. We spreken dan over een zogenaamd driehoeksgesprek, waarbij zowel leerling, leerkracht als de ouder op gelijkwaardige wijze bij betrokken zijn.  

Met Parro nog makkelijker! 

Parro maakt ouderbetrokkenheid eenvoudiger! Deel je mooie momenten met de ouders via de Mededelingen, waarin je iedere week een berichtje en/of foto zet. Ook kun je de ouder persoonlijk chatten met een foto en mooi moment van hun kind. En wanneer er gesprekken zijn met ouders aan het begin van het schooljaar, plan je deze natuurlijk in met de handige Gespreksplanner van Parro. Deze heb je met een paar drukken op de knop verzonden en het is voor ouders makkelijk om zelf een tijd die hen past te kunnen kiezen. Bovendien kun je ouders met meerdere kinderen voorrang geven, zodat zij de Gespreksplanner als eerste kunnen invullen. Werkt je school ook met het Ouderportaal? Je kunt hier vooraf het format van je start-/driehoeksgesprek zetten, zodat de leidraad voor het gesprek voor ouders en kinderen duidelijk is!  

Meer weten?

Wil je meer weten over Parro, Ouderportaal en het opbouwen van een goede relatie met je ouders? Meld je dan hier aan voor de training in Gouda op 8 oktober!  

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.