Categorie: Zien!, Sociaal-emotioneel, Anders Lesgeven, Anders Volgen, Nieuws

Gepubliceerd op:

Het nieuwe Laat je Zien!-spel: oefen sociale vaardigheden

Wil je je leerlingen laten oefenen met sociale vaardigheden en hen meer bewust maken van hun gedrag? Met het nieuwe spel Laat je Zien! doe je dat spelenderwijs. 

Eerder schreven we al over het nieuwe spel Laat je Zien!. Graag vertellen we in deze blog meer over de inhoud van het spel en geven we tips voor het gebruik ervan op jouw school.  
 
Het spel bevat veel spelkaarten die bij de Zien!-begrippen horen. De leerlingen stellen elkaar vragen en voeren opdrachten uit. Ze sparen voor photo props om aan het eind een leuke foto met elkaar te maken.

Met behulp van het nieuwe spel willen we Zien! op een speelse manier meer laten leven bij de leerlingen en hun leerkrachten. Het belangrijkste doel van het spel is dat leerlingen zich meer bewust worden van hun gedrag en vooral ook kunnen oefenen met hun sociale vaardigheden.  

Opdrachtenkaarten

Het spel bevat veel verschillende soorten opdrachten en rollen. In het spel worden alle Zien!-aspecten van de leerlingenvragenlijsten gebruikt. De aspecten van de twee vragenlijsten zijn verwerkt in vier verschillende categorieën kaarten: Kennis, Eigen mening, Groepsopdrachten en Vraagtekenkaartjes. 


Tip! De leerkracht kan uit de veelheid van kaarten (252 kaarten en de 45 vraagtekenkaarten) een selectie maken van de Zien!-aspecten die geoefend dienen te worden in de groep. 

Rollenkaarten 

Alle spelers krijgen een rol toebedeeld en een keycord met een kaartje waar de rol op staat. Op de achterkant van dit kaartje staat uitgelegd wat die rol inhoudt. In totaal zijn er 10 verschillende rollen: Antwoordcontroleur (basisrol), Gespreksleider (basisrol), Beurtverdeler (basisrol), Notulist (basisrol), Tijdbewaker, Sfeerbewaker, Beslisser, Complimentgever, Stiltebewaker, Materialenbaas. Je speelt het spel met minimaal 4 rollen (basisrollen).

Spelen maar! 

Nadat de groep is samengesteld, de kaarten zijn geselecteerd en de rollen zijn verdeeld, kan het spel beginnen! Een groep krijgt een speciale dobbelsteen die door te rollen vertelt welke soort kaart je mag pakken. Het spel kan door de leerlingen zelfstandig worden gespeeld. De leerkracht is vooraf verantwoordelijk voor de organisatie en het materiaal dat nodig is. Bij het spel zitten materialen voor maximaal 10  leerlingen. 
 
Tip! Heb je geen tijd om het hele spel te spelen? Je kunt de spelkaarten ook gebruiken als ‘tussendoortje’. De leerlingen gaan dan aan de slag met elkaar met enkele kaartjes. 
 
Hieronder vind je de handleidingen van het spel:

Het spel is hier verkrijgbaar in de webshop van Driestar educatief.

Tip: werk je al met het Zien!kwartet?

Voor maar € 9,95 is het te koop in de via deze site.  
De handleiding kun je hier downloaden

Voor meer informatie over het spel en hoe je het kunt inzetten, kun je contact opnemen via zien@parnassys-academie.nl

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.