Instructietekst en -video

Categorie: ParnasSys, Nieuws, Niet-methode toetsen

Gepubliceerd op:

Het invoeren van niet-methodetoetsen

Goede leerkrachten toetsen hun leerlingen op hun eigen niveau. Een passende toets doet recht aan het leerproces van de leerling. Met het nieuwe toetsinvoerscherm ondersteunt ParnasSys het toetsen op maat. Geen ingewikkelde fratsen meer ten aanzien van hoe je adaptieve resultaten registreert. Je gaat zelf aangeven welk resultaat het belangrijkste van de toetsperiode is en of dat resultaat ook geldt voor de verantwoording. Zo houd je grip op welke resultaten op de overzichten worden getoond.

Release: 28 november 2018

Stap 1: 

Het instellen van het toetsmoment en de toetsserie en -versie

Bij het ‘invoeren van nieuwe resultaten’ kies je via het voorselectiescherm het leerjaar en de toetsperiode van afname. Ook kies je hier het hoofdvakgebied, de toetsserie (bijvoorbeeld Cito Rekenen-Wiskunde) en toetsversie (bijvoorbeeld 3.0). Door op ‘bevestigen’ te klikken, kun je op het volgende scherm per leerling aangeven welke toets is afgenomen.


Stap 2: Het registreren van alle resultaten binnen de toetsperiode

In het toetsinvoerscherm kun je zowel reguliere als adaptieve toetsresultaten die binnen de gekozen toetsserie zijn gemaakt invoeren. Want zolang kinderen binnen dezelfde toetsserie worden getoetst, maakt het niet uit welke toets is afgenomen. ParnasSys zal de vaardigheidsscores van een E3, M4 of E5 zonder problemen afzetten tegen de normering die hoort bij de periode en het leerjaar van afname. 

Als je meerdere toetsresultaten bij een leerling hebt ingevoerd, kun je zelf bepalen welk resultaat het meest representatief is voor het kunnen van de leerling. Dat resultaat ga je markeren als de ‘hoofdafname’, ofwel het hoofdresultaat. Dit resultaat zal terugkomen op alle leerlingoverzichten. Ook ga je bepalen of het hoofdresultaat mee moet tellen voor de verantwoording en de groepsgemiddelden door het aan- of uitvinken van het groene vinkje. 

Hieronder zie je het nieuwe toetsinvoerscherm met daaronder een korte beschrijving van welke handelingen je kunt doen om de toetsen op een correcte manier in te voeren:

  • Je kunt naast de reguliere, ook direct adaptieve resultaten invullen. Bij de optie ‘toets’ selecteer je eenvoudig welke toets je hebt afgenomen bij een leerling.
  • Wanneer een leerling meerdere toetsen in de periode heeft gekregen, kun je eenvoudig een resultaat toevoegen door op het ‘plusje’ te klikken. Zo heb je altijd alle resultaten van de hele groep bij elkaar in één scherm.
  • Met het ‘bolletje’ kun je aangeven welk resultaat de ‘hoofdafname’ is. De hoofdafname is het meest representatieve resultaat van de leerling van desbetreffende periode en toetsversie. Ook adaptieve resultaten kunnen een hoofdresultaat zijn. In het bovenstaande voorbeeld zie je dat bij de leerling Gijs Vorstermans het laatst ingevoerde resultaat een adaptief resultaat is. Ook zie je dat dát resultaat met het bolletje is aangemerkt als hoofdresultaat. Dit betekent dat dit resultaat wordt meegenomen in de leerlingoverzichten.
  • Indien er meerdere resultaten via DULT zijn binnenkomen, kiest ParnasSys automatisch het laatste resultaat als hoofdresultaat. Indien nodig, kun je dit zelf handmatig wijzigen.
  • Met het ‘groene vinkje’ kun je aangeven of een hoofdresultaat mee moet tellen voor het groepsgemiddelde. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een instroomleerling hebt die van een andere school komt. De resultaten die op een eerdere school zijn behaald wil je buiten je schoolresultaten houden. In het voorbeeld hierboven zie je dat het resultaat van Simone Boskamp niet wordt meegenomen in de groep- en schooloverzichten, omdat het groene vinkje uitstaat. Wél wordt het resultaat van Simone meegenomen in de leerlingoverzichten, omdat het resultaat met het bolletje is aangemerkt als hoofdresultaat.
  • Wanneer je op ‘opslaan’ hebt geklikt, zie je op het overzichtsscherm alle hoofdafnames van die toetsperiode. Tevens zie je welke van de hoofdafnames ook het vinkje ‘telt mee voor het groepsgemiddelde’ hebben.

Stap 3: Het bekijken van de hoofdresultaten binnen de toetsperiode

In het nieuwe toetsoverzichtsscherm toont ParnasSys naast de bekende eenheden nu ook het gecorrigeerde niveau in kleur en het functionerings- en referentieniveau. Door op ‘weergaveopties’ te klikken kun je zelf kiezen met welke eenheden je de toetsresultaten wilt bekijken.

Ook is het mogelijk om direct vanuit de pagina de toetsresultaten te printen, wanneer je op de ‘afdrukken-toets’ klikt. De keuze die je maakt in het scherm worden ook getoond in de print. Op deze manier kun je ook het referentie- en functioneringsniveau uitprinten.

Verder is het mogelijk om vanuit het toetsoverzichtsscherm terug te bladeren naar de resultaten van de vorige toetsperiode door op de ‘pijltjes’ linksboven in het scherm te klikken.