Je Zien!-kennis opfrissen

Categorie: Zien!, Nieuws, Sociaal-emotioneel, Anders Volgen

Gepubliceerd op:

Een nieuw schooljaar! De fase van het waarnemen is weer begonnen. We geven je enkele praktische aanwijzingen om het team te helpen om het werken met Zien! weer op te frissen. Zo bevorder je dat je goede profielen krijgt en weten alle betrokkenen wat vervolgstappen zijn.

Je hebt Zien! misschien al even niet gebruikt. Binnenkort mogen de vragenlijsten weer ingevuld worden. Heb je je Zien!-kennis paraat, dan maakt dat het gemakkelijk om te observeren. En ook nu al kun je de Zien!-begrippen goed gebruiken om je groep te leren kennen.

Praktische tips

Onderstaande tips kunnen je helpen om ervoor te zorgen dat je je kennis over de begrippen en het observeren weer op te frissen.

  • Kies voor één dagdeel of twee dagdelen één dimensie (bijvoorbeeld Sociaal initiatief) om te observeren.
  • Ken de definitie en lees de stellingen, eventueel met toelichting. Hiervoor zijn onder ‘Informatief’ op het startscherm van Zien! documenten te vinden.
  • Kijk hoe je het terugziet in de praktijk. Kijk gericht, bewust. Het is leuk beelden te vangen (ook in het team).
  • Noteer een aantal kinderen bij wie je het gedrag vaak of geregeld waarneemt en bij wie weinig of niet (frequentie). Maak zodoende een ruwe verdeling van de groep. De aanname hierbij is dat door de uitersten te verkennen, het geheel van de groep toch in beeld komt.
  • Kijk in verschillende situaties. Er zijn voor het kind situaties die makkelijker of uitnodigend zijn en lastiger situaties. Bijvoorbeeld het tonen van initiatief is in de regel makkelijker in de kleine kring dan in de grote kring. Laat de leerling bepaald gedrag alleen zien bij ondersteuning van de leerkracht?

  • Wees je tijdens het observeren bewust van je eigen emoties. Wat is ‘zakelijk’ vast te stellen? Je kent het wel, parkeer O.M.A.: je Opvattingen, Mening en je Aannames. Wat je ziet, niet wat je ervan vindt, is nu belangrijk. 

Opfris-PowerPoint

Is je Zien!-kennis na een (extra druk) jaar weer wat weggezakt? Ben je benieuwd of je alles van Zien! weet? Bekijk onze opfris-PowerPoint! In een aantal dia’s frissen we je kennis over de dimensies op, en laten we de belangrijkste onderdelen van Zien! kort langskomen.

Scholing

Wil je met het hele team de Zien!-kennis opfrissen, maar ook vervolgstappen nemen in bijvoorbeeld het lezen en wegen van profielen, of wil je je juist verdiepen in het waarnemen? Onze onderwijsadviseurs komen graag bij je langs! Of schrijf je in voor een Experttraject. Lees verder op onze website voor alle mogelijkheden.

Frisse moed

Na het gebruiken van de tips, en het doornemen van de PowerPoint ben je klaar voor een nieuw jaar met Zien!: observeren, registeren en analyseren én dan aan de slag. We wensen je er veel succes én veel plezier mee!  

Bert van de Waerdt

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De ParnasSys Academie van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.