Laat je Zien! Het nieuwe spel

Categorie: Zien!, Nieuws, Sociaal-emotioneel

Gepubliceerd op:

Rekenen wordt maar een paar uur per week gegeven, net als taalonderwijs. Maar sociaal-emotioneel gedrag, net als communicatie, vindt de hele dag plaats en niet alleen tijdens die lessen. Over gedrag valt veel te leren op een dag, individueel, maar ook in groepsverband.

Juist hierom willen we gedrag bespreekbaar maken. Met een spel doen we dat op een leuke, speelse manier. Met de twee spellen van Zien! krijgt het gedrag van de groep, van een leerling en van de leerkracht een podium. Naast het bespreken wordt het sociale gedrag geoefend en getest.  

Het kwartetspel van Zien! was een eerste stap. Een kwartet is een bekend concept en is door de herkenbaarheid en eenvoud een krachtig spel.  Er zijn bij het kwartet spelvarianten bedacht en op elke kaart is een opdracht toegevoegd die een leerling moet uitvoeren voor hij de kaart krijgt. Zo is het kwartetspel ook op andere manieren in te zetten.

‘Laat je Zien!’ is een opvolging van het kwartetspel en qua ontwerp complexer. Het onderscheidt zich door het oefenen met sociale vaardigheden en de vele verschillende soorten opdrachten en rollen waarin leerlingen spelen. Het doel is om leerlingen bewust te laten worden van hun gedrag en te laten oefenen met sociale vaardigheden. Het ‘speelse’ doel in het spel is dat de leerlingen door middel van het beantwoorden van kaartjes of het uitvoeren van de opdrachten, ‘photo props’ sparen om aan het einde een leuke foto met elkaar te maken.

   

We raden sterk aan om bij het werken met Zien! je niet te beperken tot het invullen van de lijsten. Met de spellen van Zien! kun je gedrag oefenen en doelgericht aan vaardigheden werken. Beide spellen kunnen naast elkaar gebruikt worden. Het ‘Laat je Zien!’is te koop via de webwinkel van Driestar onderwijsadvies.

Wil je op de hoogte gehouden worden of heb je vragen over de Zien! spellen? Mail dan naar zien@parnassys-academie.nl

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.