Nieuw: het Zien! ouderboekje

Categorie: Zien!, Oudercommunicatie, Nieuws

Gepubliceerd op:

Gaan jullie als school aan de slag met Zien!? Of willen jullie Zien! beter communiceren naar de ouders? Hebben jullie wel eens overwogen om een ouderavond te organiseren over sociaal-emotioneel functioneren? Speciaal hiervoor hebben we een ouderboekje ontwikkeld om ouders te informeren over Zien!

Wanneer je met Zien! werkt, sta je voor de keuze wat je naar ouders communiceert. Laat je hen de uitslag van de leerkrachtvragenlijst zien of geef je de ouderrapportage mee naar huis? Bespreek je wat de leerlingen hebben ingevuld in de leerlingvragenlijsten? Zet je de oudersuggesties in? Daarnaast moet je je afvragen hoe je naar ouders communiceert. Spreek je in de Zien! taal? Begrijpen ouders dan wat je bedoelt? 

Een ouderavond kan hier antwoord op geven. Op zo’n ouderavond worden de begrippen van Zien! toegelicht, zodat ouders dezelfde taal als school spreken. Hiervoor is een ouderboekje ontwikkeld. We maken de Zien! begrippen in het boekje concreet duidelijk in een verhaal uit het dagelijks leven van kinderen. Ouders kunnen dit verhaal vervolgens thuis voorlezen aan hun kind. De vragen na het verhaal geven ouders de  gelegenheid om met het kind in gesprek te gaan over betrokkenheid, welbevinden en de verschillende ruimtegevende en ruimtenemende vaardigheden. Aan de hand van de antwoorden die het kind geeft, kunnen ouders merken welke dingen voor hun kind makkelijk zijn, maar ze kunnen ook een inschatting maken wat ze het kind verder nog zouden gunnen. 

Het informatieboekje eindigt met een aantal tips hoe ouders hun kind kunnen helpen om meer Sociaal Initiatief, Sociale Autonomie, Sociale Flexibiliteit, Impulsbeheersing en Inlevingsvermogen te laten zien. Ter voorbereiding op de ouderavond wordt er bij voorkeur een introductie training voor teamleden georganiseerd over het effectief communiceren met ouders in Zien! taal. 

Zin om een ouderavond te organiseren? Onze onderwijsadviseur Bert van de Waerdt helpt je graag! 

Bert van de Waerdt

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.