Methodetoetsen op de groepskaart overzichtelijk houden

Categorie: Toetsresultaten betekenisvol maken, ParnasSys, Nieuws, Methodetoetsen

Gepubliceerd op:

Hoe zorg je ervoor dat er op de groepskaart per vak maar één kolom staat als je werkt met de resultatenkoppeling? In deze blog legt onderwijsadviseur Jan de Waard het je uit.

De groepskaart is je digitale groepsoverzicht. Hier komen al je observaties (bijvoorbeeld vastgelegd met Zien!), uitslagen van toetsen en notities samen in een handig dashboard. Om de groepskaart goed te kunnen gebruiken is het van belang dat deze goed is ingesteld. Als het gaat om methodetoetsen kan het voorkomen dat deze worden getoond zoals op onderstaande afdruk, waarbij je dus drie kolommen hebt voor (in dit geval) rekenen. Hierdoor heb je geen goed zicht op de actuele situatie.

In deze blog beschrijf ik voor jou de oplossing.

Waardoor ontstaat het?

Deze situatie ontstaat doordat via de UWLR-koppeling (de koppeling tussen uitgevers en ParnasSys) aan de toetsen verkeerde vakken worden gekoppeld. Daarbij heeft deze school twee actieve schoolvakken voor één vak.

Ook is het niet-actieve vak Rekenen (via resultatenkoppeling) zichtbaar.

Hoe los ik het op?

De oplossing bestaat uit het hernoemen van vakken en het koppelen van methodetoetsen aan vakken. Daarnaast kan het goed instellen van het filter van je groepskaart je al helpen.

Doordat verschillende toetsen handmatig aan het goede vak gekoppeld moeten worden, moet je hier wel even wat tijd voor vrijmaken. Dit is eenmalig omdat het daarna automatisch goed gaat.

1.       Zorg dat alle schoolvakken (Rekenen) die gebruikt worden op Actief staan. Dit doe je via Beheer – Schoolvakken (dus ook het vak ... (via resultatenkoppeling). Geef alle ‘Rekenvakken’ een andere naam (bijv. rekenen 1, rekenen 2, etc.).

2.       Ga nu naar Beheer – methodetoetsen. In het filter ‘Schoolvakken’ zie je nu alle vakken ‘Rekenen’ staan, die nu actief zijn.

3.       Klik de vakken (alle vakken rekenen dus) aan en noteer het aantal toetsen dat er getoond wordt per vak.

4.       Het vak waaraan de meeste toetsen hangen wordt het uitgangspunt.

5.       Geef via Beheer – Schoolvakken dit vak een heel duidelijke naam.  

6.       Ga naar Beheer – methodetoetsen en filter op een vak dat je NIET gaat gebruiken.

7.       De toetsen die aan dit vak zijn gekoppeld worden getoond.

Wijzig het gekoppelde schoolvak via ‘Bewerken’.

8.       Herhaal deze stappen voor alle vakken (die je niet meer wilt gebruiken) en alle toetsen die hieraan gekoppeld zijn.

9.       Alle rekentoetsen zijn nu dus aan één vak gekoppeld.

10.       Zet via Beheer – Vakken de andere (reken) vakken op ‘niet-actief’ en geef het vak Rekenen (GOEDE VAK), de definitieve naam, zet ‘tonen op de groepskaart’ aan.

Resultaat:

Als resultaat heb je een overzichtelijk groepskaart!

En in de toekomst?

In de toekomst (vanaf vandaag dus) worden de rekentoetsen automatisch gekoppeld aan het enige actieve vak ‘Rekenen’, ook de toetsen die binnenkomen via de koppeling!

Zie ook gerelateerde berichten op het kennisportaal.

 

Gouwe Academie

De ParnasSys Academie van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.