Rots en Water nu ook gekoppeld aan Zien!

Categorie: Zien!, Sociaal-emotioneel, Nieuws

Gepubliceerd op:

Werkt je school met Rots en Water? Dan hebben we goed nieuws: Zien! is nu ook gekoppeld aan deze Sova-methode. Lees snel verder hoe je hier als leerkracht effectief gebruik van kunt maken.

Weerbaarheid en verbondenheid

Rots en Water is een psychofysieke training voor jongens en meisjes in het basisonderwijs, voortgezet en speciaal onderwijs. Leerlingen ontwikkelen door middel van lichaamsbeweging sociale en mentale vaardigheden. De Rots en Water-training heeft twee doelen:

  • het vergroten van de communicatie- en sociale vaardigheden en het welzijn van leerlingen.
  • het voorkomen of verminderen van sociale problemen, zoals pesten, conflicten en uitsluiting.

Bovengenoemde doelen worden bereikt door het ondersteunen en bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen. Hierbij zijn twee elementen noodzakelijk, die staan voor de vaardigheden die leerlingen moeten beheersen: Rots en Water. Rots staat voor het opkomen voor jezelf en Water wijst op het maken van verbinding met andere mensen. Door deze twee vaardigheden op een goede manier te combineren en in te zetten, is een leerling in staat om in de klas en in de maatschappij te functioneren. Voor meer informatie over Rots en Water, kijk op de website.

Methodeoverzicht

In het methodeoverzicht staat een analyse van de oefeningen uit het boek Rots en Water basisschool en het Rots en Water praktijkboek. Deze is bestemd voor scholen die over een gecertificeerd Rots-en-Watertrainer beschikken en de lessenplannen opvolgen. De opbouw van het Rots en Water programma is niet geschikt om in te zetten als hap-snap methode. Wel kun je naar aanleiding van de ingevulde Zien! lijsten door deze overzichten een beter beeld krijgen op welke aspecten van de oefeningen en lessen je meer in kunt zetten.

Handig overzicht

Een totaaloverzicht met daarin voor alle lessen uit de methode een opsomming van de Zien!-vaardigheden waaraan wordt gewerkt, is te vinden in Zien! onder de knop ‘Informatief’, bij het kopje ‘Sova-methoden/materialen/ prentenboeken’. Hierin staan de lessen uit beide boeken gebundeld en daarnaast vind je algemene informatie over de koppeling tussen Zien! en Rots en Water.

Andere methode?

Gebruikt je school geen Rots en Water, maar een andere methode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling? Grote kans dat er voor die methode ook zo’n handig overzicht in Zien! beschikbaar is. Kijk onder ‘Informatief’ bij het kopje ‘Sova-methoden/ materialen/ prentenboeken’ of jullie methode er ook bij staat.

Doreanne Tigchelaar

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.