Vernieuwing koppeling tussen Kwink en Zien!

Categorie: Zien!, Sociaal-emotioneel, ParnasSys, Koppeling, Nieuws

Gepubliceerd op:

De koppeling tussen Kwink en Zien! is vernieuwd. Vanaf schooljaar 2021-2022 kun je gebruik maken van deze nieuwe koppeling. In deze blog lichten we het verder toe.

Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL) inclusief burgerschap en mediawijsheid. De methode is ontwikkeld voor groep 1 t/m 8 van het basisonderwijs. Kwink biedt een doordacht SEL-programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en richt zich op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. De lessen zijn praktisch, leuk en altijd actueel.

Kwinkslagen

Kwink werkt met actuele lessen die elk schooljaar opnieuw worden ontwikkeld. In deze lessen komen de vijf SEL-competenties aan bod. Daarnaast is er veel aandacht voor de vijf Kwinkslagen: vaste strategieën die kinderen direct kunnen toepassen in bepaalde situaties. Voor elke SEL-competentie is er één Kwinkslag. De Kwinkslagen worden gekoppeld aan de Zien! dimensies en ontwikkeltaken, zodat je snel kunt zien waar je aan wilt werken.

 

Lessen in het archief

Net als Zien! werkt Kwink met de cyclus van handelingsgericht werken. Beide systemen zijn dus goed naast elkaar te gebruiken, en kunnen elkaar aanvullen. In het methodeoverzicht vind je een koppeling van de groepsfasen aan Zien!, zodat je in het nieuwe schooljaar al preventief aan de slag kunt met sociale vaardigheden. Na het invoeren van de observaties, analyseer je de profielen en kies je waar je curatief mee aan de slag wilt. Om het handelen een stuk gemakkelijker te maken, hebben we in samenwerking met Kwink een aantal lessen uitgezocht die in het archief komen te staan. Zo kun je in je sova-lessen aansluiten bij de thema’s die opvallen in de Zien! vragenlijst.

Andere methode?

Gebruikt je school geen Kwink, maar een andere methode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling? Grote kans dat er voor die methode ook zo’n handig overzicht in Zien! beschikbaar is. Kijk onder ‘Informatief’ bij het kopje ‘Sova-methoden/ materialen/ prentenboeken’ of jullie methode er ook bij staat.

 

Doreanne Tigchelaar

Onderwijsadviseur

Gouwe Academie

De Academie van ParnasSys van Gouwe Academie biedt scholingen en begeleiding op maat voor het gebruik van ParnasSys en aanvullende modules.