Pleindag Schoolkwaliteit
van ParnasSys


Woensdag 13 oktober 2021 belooft een leerzame en interessante dag te worden voor iedereen die werkt met de instrumenten van Schoolkwaliteit. Tijdens deze online Pleindag bereiden we je voor op de start van een nieuwe kwaliteitscyclus. Ook komen actuele onderwerpen zoals NPO en het veranderde inspectiekader gedurende de dag aan bod. Ben jij erbij? Aanmelden kan onderaan deze pagina.

Tjip de Jong - keynotespreker

Tjip de Jong is schrijver, docent, adviseur en wetenschapper. Hij houdt zich bezig met vraagstukken die gaan over organisatieverandering, innovatie en samenwerking. Kwaliteitsverbetering vormt hierbij een structuele basis. Hij werkt nauw samen met schoolbesturen, schoolteams en directies. Hij is ook (gast)docent bij de Universiteit Utrecht, doceert jaarlijks aan de Universiteit van Amsterdam en is kerndocent aan de Katholieke Pabo in Zwolle. Ook schreef hij diverse boeken zoals het sprookjesboek We presteerden nog lang en gelukkig, een boek over organisatieverslavingen, genaamd Verslaafd aan organiseren en het filosofieboek Denken in organisaties, samen met Joseph Kessels. Daarnaast is hij initiatiefnemer van Tjipcast: een wekelijkse podcast over onderwijs, leiderschap, samenwerken en vernieuwing. 

Met zijn keynote wil Tjip de deelnemers van de Pleindag inspireren met nieuwe kennis en inzichten als het gaat om ‘hoe’ onderwijskwaliteit te verbeteren. Dit doet hij niet door een eenzijdig verhaal te houden met ‘vaststaande’ feiten, maar door perspectieven te schetsen hoe een school kan werken aan kwaliteitsverbetering én welke rol een schoolleider en/of bestuurder hierin kan hebben. Als extraatje wordt in de lunchpauze zijn podcast, die hij speciaal voor deze Pleindag heeft gemaakt, gestreamd op ons platform.

Bezoek zijn website

 

 

Interactieve kennissessies

Aan de hand van het thema Klaar voor de start bereiden we je voor op de start van een nieuwe kwaliteitscyclus. De twee kennissessies van ieder 1,5 uur worden geleid door de onderwijsadviseurs van de Academie van ParnasSys.

Met de Schoolkwaliteit Cyclus van ParnasSys (zie afbeelding) word je meegenomen in de mogelijkheden van onze instrumenten. Per fase zoomen we in op hoe de software je ondersteunt en krijg je praktische tips om tijd te besparen.

Als deelnemer van de Pleindag word je bij de kennissessies ingedeeld bij onderwijsprofessionals met een vergelijkbare functie. Op deze wijze kunnen we de inhoud van de sessie zo relevant mogelijk maken voor de groep. Ook hebben we bewust gekozen voor een gelimiteerd aantal plaatsen tijdens deze online Pleindag, waardoor er ruimte is om in een kleine groep ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Ben jij klaar voor de start van een nieuwe kwaliteitscyclus?

Kennissessie fase 1 & 2

De kennissessie in de ochtend is gericht op de eerste twee fasen van de Schoolkwaliteit Cyclus van ParnasSys: Doelen stellen en Kwaliteit meten. Want hoe stel je schooleigen normen op voor de Centrale Eindtoets? En hoe stel je goede doelen op in je jaarplan of op bestuursniveau?

Vervolgens is het zaak om kwaliteit te gaan meten. Maar wat zijn de kernpunten van het nieuwe Onderzoekskader 2021? Je hebt eigen aspecten van kwaliteit geformuleerd, kun je die ook koppelen aan een kijkwijzer om leraargedrag gerichter te observeren? En hoe meet je eigenlijk Tevredenheid? Nog voor de lunch krijg je relevante inzichten hoe je kunt starten met de eerste twee fasen van de Schoolkwaliteit Cyclus van ParnasSys.

Kennissessie fase 3 & 4

Na de lunch ga je verder met de laatste twee fasen van de Schoolkwaliteit Cyclus van ParnasSys, namelijk Rapportage opstellen en Actiepunten bepalen. Hier krijg je tips en worden handvatten aangereikt die te maken hebben met vragen zoals “Welke keuzes maak je bij de inrichting van Schoolrapportage?”, “Hoe combineer je het jaarplan met het Schoolprogramma?” en “Hoe houd je overzicht als het gaat om de NPO-interventies?”.

In fase 4 – de fase waarin actiepunten worden bepaald – gaan we in op het goed evalueren van het jaarplan en het bepalen van de juiste acties die hieruit volgen. Waar moet je iets mee, waar kun je iets mee en aldus: waar zet je het komende schooljaar op in? Na deze tweede kennissessie ben jij helemaal klaar voor de start van de nieuwe kwaliteitscyclus!

 

 

Programma

 

Tijd Programma onderdeel
08.30 uur Digitale inloop
09.00 uur Welkom
09.15 uur Keynote Tjip de Jong
10.15 uur Koffiepauze
10.30 uur Kennissessie fase 1 & 2
12.00 uur Lunchpauze met speciale podcast Tjip de Jong
13.15 uur Kennissessie fase 3 & 4
14.45 uur Afsluiting met Cees Bos
15.00 uur Digitale lounge voor degenen die nog willen napraten
16.00 uur Einde
   
  *Tijden zijn nog onder voorbehoud
   

 

Aanmelden Pleindag Schoolkwaliteit 2021

Iedere deelnemer van de Pleindag ontvangt na het evenement de nieuwe Kwaliteitskalender van ParnasSys. Voor meer informatie, scroll naar het einde van deze pagina.

€ 99,- per persoon
Kwaliteitskalender 2021-2022

De kern van kwaliteitsontwikkeling is dat je continu en cyclisch werkt aan het borgen en het verbeteren van de kwaliteit. Het werken met een jaarplanning, met daarin alle activiteiten voor het versterken van de kwaliteit, helpt hierbij.

Ter inspiratie en ondersteuning hebben de Academie van ParnasSys en Cees Bos een kwaliteitskalender ontwikkeld, waarmee je zicht hebt op alle activiteiten voor het schooljaar. De kalender geeft je suggesties wanneer je een bepaald onderwerp kunt onderzoeken, herinnert je om de dialoog te voeren over de verzamelde gegevens en vertelt hoe je deze inzichten op eenvoudige wijze kunt rapporteren.

Na de Pleindag krijgt iedere deelnemer beschikking over de nieuwe kwaliteitskalender van ParnasSys.