Optimaliseer je privacybeheer met de nieuwe en toekomstige Privacybasis-functionaliteiten

Met Privacybasis leg je als bestuur hét fundament voor privacybewust handelen. Niet alleen kun je gemakkelijk kaders voor autorisatiebeleid bepalen, maar ook eenvoudig controleren of het privacybeleid binnen ParnasSys wordt nageleefd. De laatste tijd heeft Privacybasis een aantal mooie ontwikkelingen doorgemaakt, met nieuwe functies die speciaal zijn ontworpen om het werk van IBP’ers nog efficiënter uit te voeren. Wat zijn deze vernieuwingen en wat staat er nog op de planning?

Mijn Privacybasis: dashboard vernieuwingen

Wanneer je Privacybasis opstart, kom je op het centrale dashboard ‘Mijn Privacybasis’. Dit is hét startpunt voor overzicht en inzicht op het gebied van de account-inrichting van jouw ParnasSys-omgevingen. Wat vind je daar? Denk bijvoorbeeld aan: het aantal inactieve en dubbele accounts, aantal applicatiebeheerders per school, en het percentage accounts dat (opheffen) groepsautorisatie aan heeft staan. Onlangs hebben we twee handige functionaliteiten toegevoegd aan dit dashboard toegevoegd.

  1. Snel inzicht in rollen en rechten

Krijg een gedetailleerd overzicht van de accountstructuur binnen ParnasSys. Je kunt nu direct zien hoeveel accounts er zijn en welke accounts gebruik maken van 2-factor authenticatie (2FA). Daarnaast identificeert het dashboard de belangrijkste risicofactoren, waardoor je een duidelijke werklijst hebt om de informatiebeveiliging verder te optimaliseren.
Snel inzicht - Rollen en rechten

  1. Praktische overzichten voor betere besluitvorming

Wil je meer inzoomen op specifieke gegevens? Klik gemakkelijk door op de cijfers van dit dashboard. Dit geeft direct inzicht in bijvoorbeeld welke actieve aanstellingen geen groepsautorisatie hebben of waarbij de groepsautorisatie tijdelijk is opgeheven. Een IBP’er kan hierdoor direct aan de slag om risico’s met betrekking tot informatiebeveiliging te beperken.
Privacybasis - inzicht in groepsautorisatie

Een kijkje in de toekomst

Elk schoolbestuur is verantwoordelijk voor het beschermen van alle persoonsgegevens. Wat kan en mag vanuit wetgeving en beleid – zoals de AVG en het normenkader IBP – moet voortdurend vertaald worden naar de praktijk op scholen. We blijven Privacybasis ontwikkelen om het besturen zo gemakkelijk mogelijk te maken om hieraan te voldoen. Maar welke vernieuwingen staan er binnenkort op de agenda?

Wettelijke bewaartermijnen leerlingdossiers
Om de naleving van de AVG te vereenvoudigen komt er een nieuwe categorie gericht op wettelijke bewaartermijnen van leerlingdossiers op het centrale dashboard ‘Mijn Privacybasis’. Met deze toevoeging is direct zichtbaar welke scholen binnen een bestuur actie zouden moeten ondernemen om leerlingdossiers op te schonen. 

Externe koppelingen in kaart
Met ingang van schooljaar 2024/2025 biedt Privacybasis ook inzicht in externe koppelingen die actief zijn op scholen binnen een bestuur. Dit omvat details over welke gegevens worden uitgewisseld, wanneer de laatste uitwisseling plaatsvond en welke (bijzondere) persoonsgegevens hierbij betrokken zijn. Dit geeft besturen de mogelijkheid om beleid te ontwikkelen en te monitoren voor een veilige gegevensuitwisseling.

Goed om te weten

Vanaf 1 januari 2025 zal Privacybasis standaard deel uitmaken van het Bestuurspakket Goed. Wil je direct starten met Privacybasis dan kan nu met een tijdelijk instaptarief.